Četvrtak, 25. 6. 2020.

Welcome!

This community is for professionals and enthusiasts of our products and services.
Share and discuss the best content and new marketing ideas, build your professional profile and become a better marketer together.

1

Zadaci 8.4 i 25.4

Avatar
Stefan Cajić

Da li mozete da posaljete kako se rade zadaci 8.4 i 25.4 

Ja sam pokusao na osnovu video materijala da ih resim, ali ne umem. 

1 Komentar
Avatar
Discard
Avatar
Nikola Stojanović
-

Postavio sam rešenje zadatka, videćeš, stavio sam da bude pitanje kako bi neko mogao da ispravi grešku, ukoliko je ima.

2 Odgovori
0
Best Answer






Avatar
Discard
0
Avatar
Nikola Stojanović
Best Answer

Pozdrav, Stefane! Što se zadatka 25.4. tiče, nisam sasvim siguran da li je način na koji sam ga uradio ispravan. Što znači da nisam sasvim siguran ni oko tačnosti rešenje. Posluću ti kako sam ga uradio, a ti meni možeš da pošalješ kako si ga ti rešio, pa možda možemo doći zajedno do nekog rešenja. :)

Što se zadatka 8.4. tiče, njega sam uradio i rešenje je dobro. Zadatak nije komplikovan. Najpre uvidiš da broj 5 možeš zapisati kao 5×1. Broj jedan se još naziva i trigonometrijska jedinica, zbog one relacije koja glasi sin^2 a+ cos^2 a = 1. Tako da 5×1 zapišeš kao 5×(sin^2 + cos^2). Nakon toga celu jednačinu podeliš sa sin^2 a. Dobićeš jednačinu samo sa ctg a, središ je i videćeš da je to kvadratna jednačina. Možeš uvesti smenu ctg a = t, mada možeš rešiti kvadratnu jednačinu i sa ctg. Ja sam uvodio smenu, mislim da je tako preglednije i manje su šanse da se zbuniš u toku rada. Rešavanjem kvadratne jednačine, dobićeš dva rešenja. Kada ponovo vratiš ctg a, samo zapišeš oba rešenja i zadatak je gotov.

Poslaću ti kasnije zadatak 25.4. Nadam se da sam bio od pomoći, sve najbolje i veliki pozdrav.

Avatar
Discard

Vaš odgovor

Pokušajte da date suštinski odgovor. Ako želite da komentarišete pitanje ili odgovor, koristite alat za komentarisanje. Imajte na umu da uvek možete revidirati svoje odgovore - ne treba dva puta odgovarati na isto pitanje. Takođe, imate mogućnost glasanja - glasanje pomaže u odabiru najboljih pitanja i odgovora!