Ponedeljak, 22. 6. 2020.

Welcome!

This community is for professionals and enthusiasts of our products and services.
Share and discuss the best content and new marketing ideas, build your professional profile and become a better marketer together.

1

Postavljanje zagrada

Avatar
Stefan Cajić

Kod resavanja jednacina i nejednacina, kao i odredjivanja oblasti definisanosti, na osnovu cega mozemo da znamo kakvu zagradu treba staviti (da li uglastu ili obicnu) ?

Avatar
Discard
1 Odgovor
0
Avatar
Nikola Stojanović
Best Answer

Pozdrav, Stefane! Pokušaću da ti što jednostavnije objasnim, a ukoliko budeš imao još nekih pitanja, slobodno pitaj. 

Uglastu zagradu stavljaš pored onih brojeva koje uključuješ u oblast definisanosti. Ako ti je, na primer, oblast definisanosti (1, 19], to znači da toj oblasti pripadaju svi brojevi od jedan, ne uključujući jedan, do devetnaest, ali uključujući i devetnaest. 

Kod nejednačina ti je lakše, gde god imaš  ili , uključićeš svako x pored kojeg stoji jedan od ova dva znaka nejednakosti. Ukoliko imaš da ti je x ≤ 7, tada rešenje pripada intervalu od minus beskonačno do sedam, uključujući i sedam. To jest, to su ti svi brojevi koji su manji od sedam, kao i sam broj sedam. A ako imaš da ti je x ≥ 5, onda će rešenje biti svi brojevi koji su veći od petice, uključujući i pet. Znači, od 5, uključujući i 5, do plus beskonačno. 
A običnu zagradu stavljaš pored brojeva koje ne uključuješ u rešenje jednačine. 

To bi, u principu, bilo to. Sve najbolje i srećno! 

Avatar
Discard

Vaš odgovor

Pokušajte da date suštinski odgovor. Ako želite da komentarišete pitanje ili odgovor, koristite alat za komentarisanje. Imajte na umu da uvek možete revidirati svoje odgovore - ne treba dva puta odgovarati na isto pitanje. Takođe, imate mogućnost glasanja - glasanje pomaže u odabiru najboljih pitanja i odgovora!