Sreda, 17. 6. 2020.

Welcome!

This community is for professionals and enthusiasts of our products and services.
Share and discuss the best content and new marketing ideas, build your professional profile and become a better marketer together.

1

Kako da resim jednacinu u testu 5?

Avatar
Stefan Cajić

Zar ne bi trebalo da je ovde 4 umesto osam, jer je 16 : 4 = 4.  Mislim na ovu podelu jednacine sa 4 (ovo zaokruzeno). 

Avatar
Discard
1 Odgovor
0
Avatar
Nikola Stojanović
Best Answer

Pozdrav, Stefane. Uspeo sam da rešim jednačinu do kraja, rešenja se poklapaju, ali verujem da se može rešiti i na neki kraći način, ja sam radio što detaljnije. Ispod svake slike ću ti napisati kako sam uradio određeni deo.

 



Da, ovde je greška, kod prvog slučaja. Kada apsolutnu vrednost razdvojiš na dva slučaja i rešavanjem prvog dođeš do mesta na kom je greška u predavanjima, samo uradiš kvadratnu jednačinu 2x^2 - 7x + 4 = 0. Dobićeš dva rešenja za koja nacrtaš ovaj grafik ispod. Pošto se iz nejednačine vidi da se traži rešenje koje je veće ili jednako nuli (podvučeno zelenom bojom), to znači da uzimaš rešenja za koje je jednačina pozitivna, a označio sam ih na grafiku zelenim poljima. Nakon dobijenih intervala u kojima ćeš tražiti rešenje, uporediš ih sa uslovima koje imaš u prvom slučaju. To su da je x veće ili jednako sedam polovina i x veće ili jednako pet trećina. Kada uporediš da dva razlomka vidiš da je sedam polovina veće od pet trećina, što znači da će rešenje biti veće od sedam polovina. Možeš sve te uslove da nacrtaš na jednom zajedničkom grafiku, bez da upoređuješ uslove, svakako ćeš isti presek dobiti dobiti, a to je da se x nalazi u intervalu od sedam polovina, do + beskonačno.


Mislim da je drugi slučaj jasan, ako nije slobodno reci.


I na samom kraju odrediš uniju rešenja za oba slučaja i to je to. Rešenje je isto kao i u zbirci, nadam se da je tačno. Ako nije, možda će me neko ispraviti. 


Nadam se da sam bio od pomoći. Veliki pozdrav i sve najbolje! :)

Avatar
Discard

Vaš odgovor

Pokušajte da date suštinski odgovor. Ako želite da komentarišete pitanje ili odgovor, koristite alat za komentarisanje. Imajte na umu da uvek možete revidirati svoje odgovore - ne treba dva puta odgovarati na isto pitanje. Takođe, imate mogućnost glasanja - glasanje pomaže u odabiru najboljih pitanja i odgovora!